MAIK TUINEN

-introductie natuurlijk tuinieren -

Beplanting

Het maken van een natuurlijke tuin is gemakkelijker dan je op het eerste gezicht zou denken. De kunst is de natuur een beetje bij te sturen, zodat je er niet teveel werk van hebt. De plaatselijke omstandigheden, zoals bezonning, grondsoort, vochtgehalte en voedselrijkdom van de bodem, zijn een belangrijk uitgangspunt. Uiteindelijk bepaalt de natuur wat waar wil groeien. Iedere plant heeft zijn eigen voorkeur; de ene staat graag droog, de andere nat, de ene houdt van zon, de ander van schaduw. Hoe meer afwisseling, hoe meer soorten bloemen, vruchten en zaden, maar ook hoe meer insecten. Dus hoe meer kans op verschillende vogels die jouw tuin komen bezoeken.

De keuze voor plantensoorten is dus in ieder geval gebaseerd op het beschikbare milieu en de stand-plaatseisen van de soorten. Een mooie plant uit een boek of tuin van vrienden kan in je eigen tuin namelijk een heel ander resultaat opleveren als de omstandigheden niet passen bij deze soort. Daarnaast kies je voor bloei, bessen, soorten die nectar leveren of drachtplant zijn, soorten die inheems zijn, al dan niet aangevuld met uitheemse planten, sierwaarde in herfst en winter, structurerende planten, bladkleur en omvang.

Een gevarieerde beplanting trekt niet alleen verschillende dieren in uw tuin aan, maar vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Let er bij de keuze voor planten op dat deze voldoende voedsel en een schuilplaats bieden voor insecten en vogels.

   

Natuur in de tuin

Natuurlijk tuinieren

Beplanting

Bouwsels