3 mei 2013

december 2012

Wilde Weelde Wereld Appeltern 2013 Blogs

Wilde Weelde Wereld  Appeltern, blog 3  18 april 2014

Op uitnodiging van de Tuinen van Appeltern is de Vakgroep Wilde Weelde druk bezig met het realiseren van een ruim 5000 m2 grote natuurtuin. Er is al een grote natuurlijke vijver, een zwemvijver, een buurtontmoetingsplek en allemaal kleinere sferen en plekjes die tot een groene oase zullen uitgroeien. 

Vroege Vogels kwam op 17 april langs om in de buurtontmoetingsplek getuige te zijn van de oprichting van een nieuwe insectentoren, gemaakt door Maik Tuinen.  Nou zul je misschien denken: ”in zo’n grote natuurtuin is voor insecten toch genoeg schuil- en nestelgelegenheid en daarmee een insectenhotel dus overbodig”? Dat klopt! Dat de toren er toch is gekomen komt omdat we de bezoekers graag willen inspireren om zelf meer natuur in de eigen  tuin te brengen, en dit insectenhotel is zo makkelijk te maken, dat iedereen dit meteen zelf kan gaan bouwen. De missie is geslaagd als er straks in Nederland overal van deze torens verschijnen. 

De insectentoren bestaat uit een eenvoudige houten boekenkast (van een zweedse woonwinkel). De ruimte tussen de plankjes is gevuld met verschillende materialen, zoals stenen, haardhoutblokken en stammetjes. Er is een vlinderkast en twee hommelkastjes.  Een plank is gevuld met wijnkistjes gevuld met holle stengeltjes zoals bamboe, riet en andere tuinplanten. Hier zullen met name metselbijen hun eitjes gaan leggen. Dat beaamd ook de aanwezige entomoloog Frans Alebeek die toe komt lichten welke insecten gebruik zullen gaan maken van deze toren. Helaas waait het vandaag te hard om de eerste bewoners van het hotel al welkom te kunnen heten, maar  we hebben nog een lang groeiseizoen voor de boeg.

Uitzending Vroege Vogels Radio op 20 april 2014

BLOG 2, 10 augustus 2013

Hoogzomer

Het is hoogzomer en de hoogste tijd om eens te gaan kijken naar het resultaat van de met akkerbloemen ingezaaide spiralen. Afgelopen mei hebben we met vereende krachten vanuit de Wilde Weelde 3 spiralen uitgestoken uit het grasveld en vervolgens zijn deze ingezaaid door twee zaadkwekers van de Wilde Weelde, De Cruydt-hoeck en De Bolderik.

Tijdelijke inrichting met  een kleurrijk veldboeket

De vakvereniging Wilde Weelde heeft een plan gemaakt om een prachtige nieuwe tuin te realiseren op het complex van De Tuinen van Appeltern. Het wordt een echte Wilde Weelde Wereld, als opvolger van onze tuin op de Floriade in 2012. Omdat de realisatie van de definitieve tuin pas in het najaar kan plaatsvinden is er voor deze zomer een tijdelijke inrichting gemaakt met een drievoudige spiraal met mengsels van akkerbloemen.

Het resultaat mag er wezen! De spiralen vormen een kleurrijk veldboeket waarop vele bijen, hommels en vlinders zich tegoed doen aan nectar en sluifmeel van de veldbloemen. Het is ook erg leuk om de verschillen te zien in soorten en kleur tussen de twee verschillende zaadmengsels.  Bij het ene mengsel is het bijenbrood al uitgebloeid maar staat de wilde peen volop te stralen; bij het andere mengsel vangen de groepjes oranje goudsbloemen de zon, die vandaag verstoppertje speelt achter de witte wolken, en laat de kamille haar geur door de hele tuin waaien.

Het vervolg

Er is inmiddels op de tuin een groot informatiedoek opgehangen met daarop het definitieve tuinontwerp, zodat bezoekers van Appeltern alvast een idee kunnen krijgen hoe het er straks uit komt te zien. De tuin, waarvan de aanleg deze herfst begint, zal na aanleg alle kenmerken van een tuinreservaat bevatten, dus we hebben ons al vast aangemeld bij Tuinreservaten. We zullen de komende tijd regelmatig verslag doen van de vorderingen en belevenissen in deze Wilde Weelde Wereld in wording. Wordt vervolgt……

 

 

Blog 1, 3 mei 2013

Vandaag gaat dan eindelijk, letterlijk, de schop in de grond op Appeltern!  Ik heb met een aantal collega’s van de vakvereniging Wilde Weelde afgelopen winter hard gewerkt aan het maken van een plan om een prachtige nieuwe tuin te realiseren op het complex van De Tuinen van Appeltern. Het wordt een echte Wilde Weelde Wereld, als opvolger van onze tuin op de Floriade in 2012.

Omdat het terrein op Appeltern vele malen groter is kunnen we als vereniging echt uitpakken met ideeën. We gaan een tuin maken die echt helemaal van deze tijd is, met strakke vormgeving, met het gebruik van innovatieve duurzame materialen en beplanting in biotopen. Maar het wordt ook een tuin om straks te kunnen genieten van mooie doorzichten, romantische zitplekjes en ontmoetingen met dieren die de tuin als hun nieuwe thuis hebben uitgekozen.  We hopen dat de bezoekers met veel praktische ideeën naar huis gaan, waar ze thuis meteen mee aan de slag kunnen.

Maar ...… zover is het nog niet! Omdat de aanleg van de tuin pas na de zomer kan plaatsvinden, maken we voor dit seizoen een tijdelijke inrichting die al de moeite waard is. Er wordt een drievoudige spiraal gemaakt die zal worden ingezaaid met verschillende mengsels van akkerbloemen. Op de uitgespaarde graspaden kun je door de spiralen naar het centrum lopen. Vandaag hebben we de spiralen uitgezet en dat was nog een hele puzzel. Daarna zijn machinaal de graszoden gesneden, die we op rolletjes hebben gelegd. Van die graszoden maken we zodenbanken waar je op kunt zitten en uitrusten. Gelukkig zijn we vandaag met veel collega’s, zodat het werk lekker opschiet.

Vandaag hebben we ook  Vroege Vogels op bezoek om het tuinontwerp, gemaakt door  Emiel Versluis, vast uit de doeken te doen. De tuin zal na aanleg alle kenmerken van een tuinreservaat bevatten, dus we hebben ons al vast aangemeld. We zullen de komende tijd regelmatig verslag doen van de vorderingen en belevenissen in deze Wilde Weelde Wereld in wording.

Wordt vervolgt……

Uitzending radioreportage Vroege Vogels 12 mei 2013