MAIK TUINEN

-introductie natuurlijk tuinieren -

Bouwsels

Naast variatie in beplanting kun je met diverse bouwsels dieren en planten een plek geven. Een beetje privacy in je tuin door een erfafscheiding vinden veel mensen prettig. Het beste voor vogels en vlinders in de tuin is een levende haag. Deze geeft hen beschutting en voedsel. Een haag van liguster bijvoorbeeld wordt, mits je deze in bloei laat komen, door vlinders zeer op prijs gesteld. Als je weinig ruimte hebt, of graag snel een dichte afscheiding, is een draadraster, waar je klimmende planten (klimop, druif, roos, kamperfoelie, bosrank) tegenaan laat groeien een goed alternatief.

Een leuk natuurlijk tuinelement is een stapelmuurtje. Stapelmuurtjes kun je maken van allerlei stenige materialen, bij voorkeur als hergebruik; bakstenen, natuursteen, oude dakpannen. Je kunt de elementen los stapelen, of  (slordig!) metselen met kalkmortel. Zorg voor een zonnige plek, zaai er vervolgens bloeiende kruiden in en je hebt een prachtige decoratie in je tuin, die ook nog eens dient als schuilplaats voor allerhande dieren. Op een bosachtige, beschaduwde plek kan een stapelmuur plek bieden aan schaduw-minnende planten zoals muurvarens, bosaardbei en voorjaars-flora (b.v. stinseplanten).

Vijvers zijn leuk om naar te kijken en bieden een natuurlijk woonomgeving voor verschillende diersoorten, vooral voor insecten en amfibieƫn. Ook vogels zijn ook gek op water. Als je geen ruimte hebt voor een vijver, dan volstaat voor vogels een waterschotel ook prima. Ze kunnen er lekker in badderen, maar ook uit drinken.

Een vlinderheuvel kan gemaakt worden van een basis van puin of stenen die over zijn, met daarover heen een laag aarde. Door het puin wordt het regenwater snel afgevoerd en ontstaat een relatief droog milieu. Dit milieu is geschikt voor bijvoorbeeld vlinderstruik, kruiden als lavendel, tijm, rozemarijn, sierlijke distel-soorten; allemaal soorten waar vlinders graag hun nectar komen halen!

Een hoop metsnoeiafval van afgestorven bloemen en takken biedt voedsel en schuilgelegenheid voor veel diersoorten.. Een houtstapel van snoeihout of haardhout is een fraaie afscheiding en is schuilplaats voor veel soorten insecten, vogels, salamanders en kleine zoogdieren. Met snoeihout kun je takkenrillen maken, waar vogels in kunnen nestelen. Zo broedt het winterkoninkje graag in takkenrillen. Een grashoop of hooibergje is woonplaats voor met name insecten zoals hommels en lieveheersbeestjes. Ook bladhopen zijn een favoriete overwinteringsplaats voor dieren zoals egel en salamander.