sedumdak

 vlinderkast

 holle stengels

 boeken

 hommelkastje

 rommel

 stammetjes

 haardhout

 stenen

 boomschijf

Wilde Weelde Wereld Appeltern 2014

INSECTENHOTEL VAN MAIK TUINEN

Ook op Vroege Vogels radio op zondag 20 april 2014!

De basis van dit insectenhotel wordt gevormd door een simpele boekenkast van een Zweedse meubelketen. Het hout is verduurzaamd met buitenbeits met een eco-label. Om het hotel stevig te verankeren is het een stuk ingegraven.

Het dakje is hol en gevuld met kleikorrels en aarde, en ingeplant met sedum en huislook (nectarplanten). In de hoeken kan het overtollige regenwater weglopen, zodat het geen modderbadje wordt.

De vlinderkast heeft 3 verticale openingen waar vlinders door naar binnen kunnen. De vlinderkast is een schuilplek, beschut en droog. Binnenin zit wat droog blad en stro op de bodem.

De wijnkistjes zijn gevuld met verschillende soorten holle stengels uit de eigen tuin. De holle stengels worden door, onder andere, wilde bijen gebruikt om broedsel in te leggen. De verschillende groottes van de stengels trekken verschillende soorten insecten aan. Het broedsel wordt dichtgemetseld door de bijen en heeft baat bij zonnewarmte. Belangrijk is dat de holle stengels aan de achterkant gesloten zijn (door leem of houtlijm).

Tja, wat is een boekenkast zonder boeken? Slimme insecten kunnen aan de bovenkant over de boeken lopen en zo de holte erachter bereiken om te nestelen of te schuilen. Hommels houden nog wel eens van dit soort plekjes. Andere insecten, zoals kleine wespensoorten knagen graag aan papier en hout om er vervolgens zelf elders hun papier-maché nest van te bouwen.

Op deze verdieping zijn er twee hommelnestkasten gemaakt. Daartussen in zit een verzameling aan dennen- en sparrenappels en schors. Hiertussen wonen graag spinnetjes, pissebedden, oorwormen etc.

De dunne ronde stammetjes bieden schuilplaats aan diverse insecten, van dood-hout-eters tot spinnen, duizendpoten en pissebedden. Na verloop van tijd zullen de stammetjes ook begroeid raken met schimmels en paddenstoelen.

Tussen de haardhoutblokken leven allerlei insecten. Maar ook grotere dieren zoals muizen en zelfs salamanders vinden hier een schuil- of overwinteringsplek. Ook hier komen er op de duur schimmels en paddenstoelen op.

Tussen stenen schuilen ook graag verschillende soorten (bodem-) insecten. Pissebedden zijn hier een goed voorbeeld van. Deze nuttige opruimers zetten bladafval om in voedingstoffen voor de planten.

De boomschijven aan de zijkant van het hotel zijn voorzien van geboorde gaten. In deze gaten kunnen onder andere metselbijen hun eitjes leggen.

terug naar Wilde Weelde Wereld Appeltern

Heb je ook zo'n mooi hotel gemaakt? Laat het me weten via lommel@home.nl

 

  

Vroege Vogels op bezoek

 Insectenhotel in natuurlijke tuin te Assen, naar voorbeeld Wilde Weelde Wereld Appeltern