MAIK TUINEN -- MOESTUIN

DE BIOLOGISCHE  MOESTUIN

MULCHEN

Bij het moestuinieren is het van groot belang dat de bodem vruchtbaar en goed van structuur is. De traditionele manier van het jaarlijkse bodem verbeteren is: in het vroege voorjaar (of soms al in het najaar) spitten, bemesten (organische mest of kunstmest), mest onderwerken en eventueel bekalken. Er is echter een veel eenvoudigere en betere methode, mulchen, die ik nu al een aantal jaren met succes toepas op mijn eigen moestuin (op vruchtbare zandgrond in Drenthe).

Bij deze manier van werken gaat de moestuin ‘schoon’ de winter in, waardoor spitten in het voorjaar niet meer nodig is. Spitten is bovendien ongunstig voor het bodemleven.  In het vroege voorjaar maak ik de oppervlakte van de bedden een beetje los met een cultivator, eventueel onkruid haal ik weg. Op de schone, losgemaakte bedden breng ik een laag fijne compost aan met een dikte van 2 tot 4 centimeter; deze compost werk ik niet in, maar laat ik bovenop de bedden liggen. Het rijke bodemleven op de tuin is blij met deze gift en zal de compost in het groeiseizoen geleidelijk omzetten in bruikbare voedingstoffen en organische stof. Organische stof, zoals compost, zit vol met voedingsstoffen voor zowel het bodemleven als de gewassen die je wilt kweken, bovendien zorgt het voor een verbetering van de structuur (en komt lucht in de grond) en het houdt vocht vast, waardoor water geven niet of nauwelijks meer nodig is. Het dekentje van compost zorgt er voor dat de aarde niet uitdroogt, wat vooral bij zaaigoed op warmere dagen bijzonder gunstig is, en het zorgt er ook voor dat onkruidzaden onder de compost niet kiemen. Zorg ervoor dat je niet loopt of staat op de bedden, want dan zal de grond erg verdichten.

Als het nodig is om extra voeding aan te brengen, kun je, ook in het voorjaar, door de laag compost wat biologische gedroogde koemest werken, en afhankelijk van de grondsoort/zuurgraad wat kalk. Vooral de bedden waar je pompoenen en courgettes wilt telen hebben extra voeding nodig.

Door het mulchen blijven de bedden gedurende het groeiseizoen lekker luchtig en vochtig, wat bij bewerking erg makkelijk is. In de herfst is de meeste compost verteerd en in de bodem getrokken.