MAIK TUINEN

-Tuinieren is gezond-


Viezigheid goed voor stemming.
Tuinieren is niet alleen leuk, maar ook gezond.

Goed nieuws voor mensen die zich er niet zo druk over maken of hun huis schoon is en hun tuin er netjes bij ligt. Een beetje vuil kan namelijk helemaal geen kwaad. Een bepaalde bacterie die voorkomt in stof en tuinaarde maakt zelfs dat je beter in je vel zit.

 

Deze bacterie heet Mycobacterium vaccae, komt voor in aarde (humus) en verbetert je stemming. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bristol. De bacterie, die zich in stof, vuil en aarde bevindt, heeft volgens de onderzoekers een vergelijkbare werking op de hersenen als een gemiddeld antidepressivum. De bacterie stimuleert het immuunsysteem van het lichaam en zet de hersenen aan tot de productie van meer serotonine. Deze stof heeft een opwekkende werking en is betrokken bij stemming en emotie. 
"Het onderzoek geeft ons beter inzicht in de manier waarop het lichaam communiceert met de geest en maakt duidelijk dat een goed werkend immuunsysteem belangrijk is voor onze geestelijke gezondheid," zegt onderzoeker Chris Lowrey. Ze stellen voor het eerst vast dat een goed immuunsysteem niet alleen goed is voor het lichaam, maar ook voor de hersenen. 
Eerdere studies toonden al aan dat kinderen die opgroeien in een hele hygiŽnische omgeving daar veel nadelen van ondervinden. Wie op jeugdige leeftijd in contact komt met microben, ontwikkelt een beter immuunsysteem. Microben ruimen dood organisch materiaal op en zetten het om in nuttig materiaal. Je kunt de werkzame stof van Mycobacterium vaccae als supplement kopen, maar lekker buiten bezig zijn is gratis en veel leuker.

Voor een gezond lichaam en een gezonde geest:
-Ga regelmatig in de tuinaarde wroeten.
-Geen tuin? Maak een boswandeling.
-Laat kinderen buiten lekker vies worden.


Introductie
Beplanting 
Bouwsels
Tips