Situatie vóór......

 september 2011

  oktober 2011

DE AANLEG:

   oktober 2011

 De Gouden Zwaluw

 november 2011

 mei 2012

 juni 2012

....... en september 2012, 1 jaar oud!

 

MAKE-OVER TUINRESERVAAT
in samenwerking met Vara's Vroege Vogels radio

De make-over heeft op 4 november de Gouden Zwaluw gewonnen!!!!!: Dé waarderingsprijs voor natuur in de straat-initiatieven, van Vereniging Nederlands cultuurlandschap, zie http://www.tuinreservaten.nl/

                                        

Check ook de 2 nieuwe tuintipvideo's op de site van Vroege vogels/ Tuinreservaten, met Maik als tipgever!

Tuintipvideo 1: Wat te doen met bloemresten in het najaar (oftewel het niet winterklaar maken van de tuin!)

Tuintipvideo 2: Bouw een houtstapel als schuilplek voor dieren

 
14 september 2012 Make-over, deel 8, slot

Op deze zonnige en herfstige septemberdag is het precies een jaar geleden dat ik voor het eerst naar Dedemsvaart reed om kennis te maken met Frans en Yvonne en hun, op dat moment,  zeer stenige en kale achtertuin. Van die leegheid is nu niets meer terug te vinden. De tuin is inmiddels weelderig begroeid, er is geen stukje aarde meer te bekennen. Natuurlijk moet de tuin nog volwassen worden en de boompjes volume krijgen, maar er is op dit moment al bijzonder veel variatie. Dat hebben de dieren kennelijk ook gedacht toen ze de tuin het afgelopen jaar bezochten. Want naast tuinvogels en tuinvlinders zijn ook kikkers en salamanders de tuin komen verkennen. De plek is met recht een tuinreservaat geworden. En dat allemaal binnen één jaar!
Het was erg leuk om deze make-over te begeleiden. Frans en Yvonne zijn echte natuurliefhebbers, maar waren leken op het gebied van tuinieren. Dit project laat zien dat je zonder tuinier-ervaring en met als uitgangspunt slechts een kleine lege tuin, door inzet, enthousiasme en goede begeleiding heel veel kunt bereiken.


Make-over: van tegeltuin naar tuinreservaat, deel 7

28 mei 2012: Nu de lente flink heeft doorgezet begint de beplanting al aardig vorm te krijgen. Er is veel groeikracht. Nog niet alle kale grond is verdwenen, maar dat zal niet lang meer duren.
Ondertussen hebben steeds meer dieren de tuin tot hun thuis gemaakt. Er zijn al (3!) salamanders gespot en bootsmannetjes in de vijver, en verder vliegen er regelmatig vuurjuffers, hommels en bijen rond. Ook vinden, naast de merels, met hun nest in de klimop, groepjes mussen genoeg spijs en vertier in de tuin.
En dat allemaal in een klein stadstuintje dat een half jaar geleden nog een kaal plaatsje was met slechts zand en stenen! 


Make-over: van tegeltuin naar tuinreservaat, deel 6

16 april 2012: Het laatste nieuws uit de make over tuin van Frans en Yvonne uit Dedemsvaart: 
"Dit moeten jullie even weten, we hebben al een merelnest in de tuin! We zagen dat hij modder uit de vijverplanten haalde en nu weten we waar het zit, in de klimop! Is dat niet helemaal fantastisch? We moesten dit even laten weten!
 
 groetjes, Frans en Yvonne"
Goed om te zien dat vogels en ook andere dieren onmiddellijk toehappen als er een geschikt plekje wordt gecreëerd. Van harte gefeliciteerd met deze aanwinst!


Make-over: van tegeltuin naar tuinreservaat, deel 5

12 april 2012: Tuinontwerpster Maik van Lommel houdt ons op de hoogte van  de metamorfose van de tuin van Frans en Yvonne Gielissen in Dedemsvaart. Vorig najaar moesten de tegels uit de tuin plaats maken voor bloemen, bollen en een vijver. Vol spanning kijken de eigenaren nu naar het resultaat van de metamorfose: van tegeltuin naar tuinreservaat...

Het lijkt er op dat het lange wachten in de winterperiode nu toch eindelijk beloond wordt met fris voorjaarsgroen. Als eerste steken de voorjaarsbolletjes hun neuzen boven de grond. We hebben begin maart een aantal zomerse dagen gehad wat tuiniers uit hun evenwicht brengt. Ook Frans en Yvonne werden er onrustig van en hun geduld werd op de proef gesteld. Door de warme dagen werden ze op het verkeerde been gezet en ze maakten zich zorgen over planten die maar niet groen wilden worden. In maart en april  kan het nog vriezen en sneeuwen! Kortom het is voor sommige soorten nog veel te vroeg om al boven te komen. Nog even geduld want voor je het weet staat alles zich over een maand  te verdringen in de border.
Dat de natuur hun tuin weet te vinden blijkt uit het feit dat er al een salamander is gesignaleerd in de vijver. De vogels zijn vaste gasten. De insecten die onder het dikke bladerdek scharrelen vormen een welkome afwisseling met het aangeboden vogelvoer. Frans en Yvonne hebben de smaak te pakken en zijn binnen aan het voor-zaaien. Wat nu al kiemt kan vast groeien en sterk worden en  kan eind april, begin mei de tuin is. Het kiemen van zaad duurt soms wel enkele weken. Geef het niet te snel op. Zaaigoed moet het liefste op een vorstvrije, lichte plek staan en moet matig vochtig worden gehouden.


Make-over: van tegeltuin naar tuinreservaat, deel 4

November 2011: Het werk zit er voorlopig op voor Frans en Yvonne. Wat drie maanden geleden nog een stenen vlakte was is nu omgetoverd tot een natuurtuin met een vijver, een composthoekje in wording, een hoek voor vlinders, een boshoek, een vogeldrinkbak, een stapelmuur, een regenton en twee prachtige beschutte plekken om te zitten. "Maik van Lommel van de Wilde Weelde heeft het voor elkaar gekregen om een versteende volgebouwde tuin van 10 bij 4 om te toveren tot een tuinreservaatje in wording.

Het tweetal heeft zich zoveel mogelijk aan het beplantingsschema gehouden. Yvonne kon het niet laten om zich af en toe te buiten te gaan in de tuincentra maar Maik wist ook voor deze ‘vreemde eenden in de bijt’ een passend hoekje te vinden in haar ontwerp."

 

Afgelopen week zijn de laatste bollen de grond in gegaan. De twee tuineigenaren keken verbaasd toe hoe Maik dit aanpakte. De aangeschafte bollenplanttool bleef in de verpakking en de bollen werden met een soepele zwaai door de tuin verspreid. Maik: “je moet verwilderingsbollen niet keurig in het gelid in de grond zetten. Gewoon wat aarde opzij schuiven, zorgen dat ze op de juiste diepte staan en strooi ze dan maar uit over de plek. Aarde er over, aandrukken en klaar is Kees. Je zult zien dat het een veel natuurlijker effect heeft.”

Frans en Yvonne hebben de nog nieuwe nog kale tuinaarde bedekt met een heleboel blad dat ze uit de plantsoenen hebben geharkt. Het kersverse tuinreservaat kan nu in winterslaap. Als het voorjaar wordt gaan we weer een kijkje nemen.

 


Make-over: van tegeltuin naar tuinreservaat, deel 3

Oktober 2011: Na wat wikken en wegen waren Frans en Yvonne eruit:  het tuinontwerp met de vijver direct in het zicht van de woonkamer is als favoriet uit de bus gekomen. De ingehuurde hovenier is daarop meteen aan de slag gegaan. Het terras en pad zijn aangelegd (met de reeds aanwezige stenen) en de contouren van de toekomstige plantvakken zijn nu zichtbaar. Ook het stapelmuurtje krijgt al vorm.De volgende stap is het uitgraven van de vijver, waarbij het vrijkomende zand meteen de basis is voor de vlinderheuvel. Ook gebroken tegels en stukken steen krijgen een plek onderin de vlinderheuvel.

Door het regenachtige weer van de afgelopen dagen is het werk in de tuin niet zo hard opgeschoten als Frans en Yvonne hadden gehoopt. Ondertussen hebben ze al wel wat kwekerijtje afgestruind, op zoek naar koopjes. Het terras staat inmiddels vol met vaste planten, waterplanten, struiken en klimmers; een heel gezellig gezicht vanuit de woonkamer!
Het blijkt voor een beginnend tuinierder toch lastig om te weten welke planten je aan wilt schaffen en vooral ook hoeveel van elk.Er is zoveel moois te koop. Daarom hebben we eerst de al gekochte planten gesorteerd op standplaats/ milieutje. Na nog een uurtje gezamenlijk plantlijsten en bestellijsten bekijken zijn we al weer een stap verder: een overzicht van wat er nog aangeschaft  zal worden, ook weergesorteerd op milieutje.
Als je inheemse soorten kiest die bij de gecreëerde milieuomstandigheden passen weet je zeker dat ze het goed zullen doen. Het is aan te bevelen om van een vaste plant minstens 3 exemplaren in een groep te planten;  de planten komen zo beter tot hun recht, de beplanting krijgt daardoor meer ‘body’ en het is overzichtelijker.
Frans en Yvonne gaan een deel van de borders (zonborder en vlinderheuvel)inzaaien met een bloemenmengsel.  Dit geeft snel bloemrijke vulling van de border . Een nadeel is wel dat dat zaaien pas in de lente kan, dus moeten ze hiervoor nog even geduld oefenen…..


Make-over: van tegeltuin naar tuinreservaat, deel 2

September 2011: De zon doet vandaag erg haar best om het nog zomer te laten lijken, maar de overal al aanwezige herfstkleuren verraden het naderende najaar. We gaan lekker buiten op het warme beschutte plaatsje zitten om de tuinontwerpen te bekijken die ik voor de make-over heb gemaakt. De drie ontwerpen die nu op tafel liggen hebben veel dezelfde elementen, zoals een stapelmuurtje, de vijver, een moerasgedeelte, een boshoekje, kleine fruitbomen, een vlinderheuvel, een composthoop met takkenril en veel klimplanten. De verschillen zitten vooral in de plek van die milieutjes en de loop van de paden door de tuin. Ook heeft het ene ontwerp wat meer groen dan de andere. Maar de wensen van de bewoners hebben in elke tekening een plek gekregen en de ingrediënten voor een heus tuinreservaat zijn aanwezig.  De plantlijst geeft suggesties voor passende plantensoorten waarbij rekening is gehouden met bloei in elk seizoen, nectar- en drachtplanten voor onder andere de vlinders en bessen en zaden voor de vogels.

Het blijkt voor Frans en Yvonne toch nog best moeilijk om de tekening te vertalen naar een levend  beeld van de toekomstige tuin. Door de toelichting gaan de ontwerpen voor hen steeds meer leven. Even snel een keuze maken uit de 3, dat is teveel gevraagd, maar dat hoeft gelukkig ook niet. De ideeën en mogelijkheden vragen tijd om te bezinken.
Ondertussen staan Frans en Yvonne wel te popelen om aan de slag te gaan. De overkapping aan het einde van de tuin is inmiddels gebouwd en kan nu worden beplant met klimplanten. Zodra er een keuze is gemaakt voor één van de ontwerpen kunnen ze met het benodigde grondwerk aan de slag. Het boshoekje kan als eerste worden aangelegd. Zodra er een gat wordt gegraven voor de vijver komt de grond voor de vlinderheuvel vrij. Zo volg het ene werk het andere vanzelf op. Het najaar is een prima tijd voor tuinaanleg en plantwerkzaamheden en dat komt nu goed uit. De grond in de tuin heeft onder de bouwwerken van de vorige bewoner gezeten en is erg zanderig en droog. Mijn advies is om in dit najaar afgevallen herfstblad te verzamelen en in de tuin te verspreiden als een bladerdekentje, dit maakt dat de bodem snel weer tot leven kan komen. Ook kan het blad gebruikt worden voor het maken van snelle bladcompost.
We zijn benieuwd naar de uiteindelijke keuze van Frans en Yvonne….


Make-over:  van tegeltuin naar tuinreservaat, Deel 1

September 2011: De verhuisdozen staan nog in de woonkamer als wij van Vroege Vogels  welkom worden geheten door Frans en Yvonne in hun nieuwe woning in Dedemsvaart. De verf op de muren is nog maar net droog maar de zithoek is al knus ingericht. We nemen onder het genot van een kopje koffie de tijd om met elkaar kennis te maken.
Frans vertelt dat hij herstellende is van een lange en ingrijpende ziekteperiode, waarin hij op veel steun van Yvonne kon rekenen. Ze zijn in die periode zoveel mogelijk de natuur ingegaan en hebben ook het plezier van tuinieren ontdekt. Nu zijn beiden klaar voor een nieuwe start. Ze gunnen zich nauwelijks tijd om de verhuisdozen uit te pakken want de tuin is al meteen aan de beurt. Nou ja, tuin……

De achtertuin meet ongeveer  6 bij 10 meter en bestaat op dit moment uit zand en stenen, omgeven door overwegend kale schuttingen en muren. De vorige huurders hadden de complete tuin vol gezet met serre en schuurtjes. Na afbraak hiervan rest een kale zandbak. Frans en Yvonne staan te popelen om aan de slag te gaan, maar van een zandbak naar een tuin met structuur en kenmerken van een tuinreservaat is een hele stap. Dat is dan ook de reden dat ik, Maik, vandaag mag aanschuiven. Ik ga namelijk een tuinontwerp maken, waarin de wensen van Frans en Yvonne een plek krijgen.

In hun tuinreservaat in spe willen zij graag een boshoekje, een vijver en natuurlijk ook  terrasjes  om te kunnen genieten van de tuin. Achterin de tuin komt over de hele breedte van de tuin een overkapping, zodat ook bij minder weer buiten gezeten kan worden. Het is de bedoeling dat het een heus tuinreservaat wordt waarin veel planten en dieren zich thuis zullen voelen. Ook in zo’n kleine stadstuin als deze heb je meer mogelijkheden dan je denkt. Door het maken van meerdere, kleine, milieutjes krijg je toch veel variatie. De milieutjes die in deze tuin een plek kunnen krijgen zijn, naast het genoemde boshoekje en vijver, een moerasgedeelte, stapelmuurtjes, een heuveltje, een takkenril en veel klimplanten. Verder komen er veel planten die vlinders, bijen en hommels aantrekken, en natuurlijk nestkastjes en voerplekken voor de vogels.
Zodra het ontwerp klaar is kunnen Frans en Yvonne, samen met hulptroepen, aan de slag met de aanleg. Uiteraard houden we u jullie op de hoogte van de voortgang.

link: www.vroegevogels.nl