Appeltern, december 2012, hier moet het gebeuren...

Appeltern, 3 mei 2013, de 1e werkdag

Augustus 2013, de akkerspiralen als tijdelijke inrichting

Ontwerp Vis á vis Ontwerpers

 

 

 

Wilde Weelde Wereld Appeltern 2014

Verwacht: bouw insectenhotel en blog 3, april 2014

Vroege Vogels radio, 20 april 2014

 

 

  

 

  

maart 2014

  

februari 2014

Wilde Weelde Wereld Appeltern

Wilde Weelde Wereld  Appeltern, blog 3
Op uitnodiging van de Tuinen van Appeltern is de Vakgroep Wilde Weelde druk bezig met het realiseren van een ruim 5000 m2 grote natuurtuin. Er is al een grote natuurlijke vijver, een zwemvijver , een buurtontmoetingsplek en allemaal kleinere sferen en plekjes die tot een groene oase zullen uitgroeien.  Vroege Vogels kwam op 17 april langs om in de buurtontmoetingsplek getuige te zijn van de oprichting van een nieuwe insectentoren, gemaakt door Maik Tuinen.  Nou zul je misschien denken: ”in zo’n grote natuurtuin is voor insecten toch genoeg schuil- en nestelgelegenheid en daarmee een insectenhotel dus overbodig”? Dat klopt! Dat de toren er toch is gekomen komt omdat we de bezoekers graag willen inspireren om zelf meer natuur in de eigen  tuin te brengen, en dit insectenhotel is zo makkelijk te maken, dat iedereen dit meteen zelf kan gaan bouwen. De missie is geslaagd als er straks in Nederland overal van deze torens verschijnen.  De insectentoren bestaat uit een eenvoudige houten boekenkast (van een zweedse woonwinkel). De ruimte tussen de plankjes is gevuld met verschillende materialen, zoals stenen, haardhoutblokken en stammetjes. Er is een vlinderkast en twee hommelkastjes.  Een plank is gevuld met wijnkistjes gevuld met holle stengeltjes zoals bamboe, riet en andere tuinplanten. Hier zullen met name metselbijen hun eitjes gaan leggen. Dat beaamd ook de aanwezige entomoloog Frans Alebeek die toe komt lichten welke insecten gebruik zullen gaan maken van deze toren. Helaas waait het vandaag te hard om de eerste bewoners van het hotel al welkom te kunnen heten, maar  we hebben nog een lang groeiseizoen voor de boeg.

BLOG 2, 10 augustus 2013

Hoogzomer

Het is hoogzomer en de hoogste tijd om eens te gaan kijken naar het resultaat van de met akkerbloemen ingezaaide spiralen. Afgelopen mei hebben we met vereende krachten vanuit de Wilde Weelde 3 spiralen uitgestoken uit het grasveld en vervolgens zijn deze ingezaaid door twee zaadkwekers ... lees meer

 

Blog 1, 3 mei 2013

Vandaag gaat dan eindelijk, letterlijk, de schop in de grond op Appeltern!  Ik heb met een aantal collega’s van de vakvereniging Wilde Weelde afgelopen winter hard gewerkt aan het maken van een plan om een prachtige nieuwe tuin te realiseren op het complex van .... lees meer

 

 

Aanleiding

In 2012 heeft de vakgroep Wilde Weelde een tuin aangelegd op de Floriade: De Wilde Weelde Wereld. Deze tuin is zeer fraai geworden en heeft goud gewonnen in de categorie tuinarchitectuur. Mede vanwege dit succes heeft de eigenaar van De Tuinen van Appeltern de vakgroep gevraagd een natuurlijke tuin aan te leggen op het complex in Appeltern. In januari 2013 is een ontwerp voor de Wilde Weelde Wereld Appeltern, gemaakt door Emiel Versluis van Vis à Vis Ontwerpers, vastgesteld.

 

De Wilde Weelde Wereld Appeltern

Het terrein is c.a. 5000 m2 groot en zal alle kenmerken van een tuinreservaat gaan bevatten. Het terrein ligt in de noordoosthoek van de Tuinen van Appeltern en grenst aan de vasteplantencollectie en de “loungetuinen”.

Door de tuin lopen straks goed toegankelijke hoofdpaden en informele avontuurlijke paadjes. Je komt verschillende sferen tegen: van de beslotenheid van een stinsenbosje naar een doorkijk over de waterpartij met natuurlijke oevers en verborgen hoekjes, van een uitzicht vanaf het uitzichtpunt over gevarieerde bloemenweides naar de meer stenige wereld van stadsborders (openbaar groen), stadstuintjes en de zwemvijver. De indeling van de tuin nodigt de bezoeker als vanzelf uit tot ontdekken. Omringd door ruige bloemrijke bosranden, hoge grassen en struwelen is dit een plek om tot rust te komen.

Achter de stadstuintjes ligt straks een oase, ingericht als een gemeenschappelijke buurttuin. Een grote paddenpoel, bruggen die net boven het water hangen, zodat je kunt hengelen naar watertorren en libellen-larven. Stapstenen en een boomstam vormen een avontuurlijkere route. Een weelde aan wilde planten, bomen en struiken omringen je. Een plek om samen met buurtgenoten te genieten van natuur en rust.

De beplanting van de tuinen zal worden ingericht als biotopen. Planten worden bij elkaar gekozen op basis van hun groeiplaatsfactoren, meer dan op kleur of vorm. Er ontwikkelt zich een evenwicht dat vanzelfsprekend aandoet. In de tuin kun je ontdekken welke planten groeien in diverse biotopen. We laten er zien hoe je de ideeën van Wilde Weelde kunt toepassen in je eigen tuin en hoe we vorm geven aan groen voor b.v. ouderen, gehandicapten en kinderen. Er wordt gewerkt met verrassende materialen met een duurzaam karakter.

 

Realisatie

De realisatie zal plaatsvinden door een aantal wat grotere uitvoerende bedrijven binnen de vakgroep. Ook zullen er regelmatig werkdagen worden georganiseerd waar alle vakgroepleden aan mee kunnen doen. Daarnaast zullen individuele Wilde Weelde bedrijven stukken van de tuin adopteren (detailontwerp, aanleg en onderhoud).

Niet alles wordt in één keer aangelegd. Juist de aanleg van verschillende onderdelen is aanleiding om het publiek te betrekken bij het ontwikkelen van een natuurrijke tuin. In augustus/september van 2013 zal de start van de grote aanleg plaatsvinden. In de periode tot die tijd zal op het terrein een tijdelijk inrichting van fraaie bloemenmengsels te zien zijn.

  

Waar?

De Tuinen van Appeltern zijn een podium voor ontwikkelingen op tuingebied. Centraal in Nederland gelegen, gericht op een groot publiek. www.appeltern.nl

 

 

Zie ook:  Wilde Weelde Wereld Floriade 2012