Scroll to top

Insectenhotel

Insectenhotel Wilde Weelde Wereld VAN MAIK TUINEN

Uitzending Vroege Vogels radio op zondag 20 april 2014

Vroege Vogels kwam op 17 april 2014 langs om in de buurtontmoetingsplek getuige te zijn van de oprichting van een nieuwe insectentoren, gemaakt door Maik Tuinen.  Nou zul je misschien denken: ”in zo’n grote natuurtuin is voor insecten toch genoeg schuil- en nestelgelegenheid en daarmee een insectenhotel dus overbodig”? Dat klopt! Dat de toren er toch is gekomen komt omdat we de bezoekers graag willen inspireren om zelf meer natuur in de eigen  tuin te brengen, en dit insectenhotel is zo makkelijk te maken, dat iedereen dit meteen zelf kan gaan bouwen. De missie is geslaagd als er straks in Nederland overal van deze torens verschijnen.  De insectentoren bestaat uit een eenvoudige houten boekenkast (van een zweedse woonwinkel). De ruimte tussen de plankjes is gevuld met verschillende materialen, zoals stenen, haardhoutblokken en stammetjes. Er is een vlinderkast en twee hommelkastjes.  Een plank is gevuld met wijnkistjes gevuld met holle stengeltjes zoals bamboe, riet en andere tuinplanten. Hier zullen met name metselbijen hun eitjes gaan leggen. Dat beaamd ook de aanwezige entomoloog Frans Alebeek die toe komt lichten welke insecten gebruik zullen gaan maken van deze toren. Helaas waait het vandaag te hard om de eerste bewoners van het hotel al welkom te kunnen heten, maar we hebben nog een lang groeiseizoen voor de boeg.

De basis van dit insectenhotel wordt gevormd door een simpele boekenkast van een Zweedse meubelketen. Het hout is verduurzaamd met buitenbeits met een eco-label. Om het hotel stevig te verankeren is het een stuk ingegraven.

  • Het dakje is hol en gevuld met kleikorrels en aarde, en ingeplant met sedum en huislook (nectarplanten). In de hoeken kan het overtollige regenwater weglopen, zodat het geen modderbadje wordt.
  • De vlinderkast heeft 3 verticale openingen waar vlinders door naar binnen kunnen. De vlinderkast is een schuilplek, beschut en droog. Binnenin zit wat droog blad en stro op de bodem.
  • De wijnkistjes zijn gevuld met verschillende soorten holle stengels uit de eigen tuin. De holle stengels worden door, onder andere, wilde bijen gebruikt om broedsel in te leggen. De verschillende groottes van de stengels trekken verschillende soorten insecten aan. Het broedsel wordt dichtgemetseld door de bijen en heeft baat bij zonnewarmte. Belangrijk is dat de holle stengels aan de achterkant gesloten zijn (door leem of houtlijm).
  • Tja, wat is een boekenkast zonder boeken (en boekenwormen)? Slimme insecten kunnen aan de bovenkant over de boeken lopen en zo de holte erachter bereiken om te nestelen of te schuilen. Hommels houden nog wel eens van dit soort plekjes. Andere insecten, zoals kleine wespensoorten knagen graag aan papier en hout om er vervolgens zelf elders hun papier-maché nest van te bouwen.
  • Er twee hommelnestkasten gemaakt. Daartussen in zit een verzameling aan dennen- en sparrenappels en schors. Hiertussen wonen graag spinnetjes, pissebedden, oorwormen etc.
  • De dunne ronde stammetjes bieden schuilplaats aan diverse insecten, van dood-hout-eters tot spinnen, duizendpoten en pissebedden. Na verloop van tijd zullen de stammetjes ook begroeid raken met schimmels en paddenstoelen.
  • Tussen de haardhoutblokken leven allerlei insecten. Maar ook grotere dieren zoals muizen en zelfs salamanders vinden hier een schuil- of overwinteringsplek. Ook hier komen er op de duur schimmels en paddenstoelen op.
  • Tussen stenen schuilen ook graag verschillende soorten (bodem-) insecten. Pissebedden zijn hier een goed voorbeeld van. Deze nuttige opruimers zetten bladafval om in voedingsstoffen voor de planten.
  • De boomschijven aan de zijkant van het hotel zijn voorzien van geboorde gaten. In deze gaten kunnen onder andere metselbijen hun eitjes leggen.

Heb je ook zo’n mooi hotel gemaakt? Laat het me weten via lommel@home.nl