Scroll to top

Tuinvisie

Eigenheid en sfeer
Iedere plek heeft zijn eigen verhaal, iedere opdrachtgever zijn of haar eigen ideale groene omgeving. Die eigenheid en idealen gecombineerd met mijn persoonlijke signatuur levert unieke en sfeervolle tuinen op.
Bij de vormgeving van tuinen zijn voor mij twee hoofdzaken van belang, namelijk het esthetische aspect, de vormgeving, en het werken met natuurvriendelijke beplantingen en materialen.

De vormgeving
Een goede vormgeving is helder van opzet en creëert die sfeer die de opdrachtgever voor ogen heeft. De vormgever speelt met massa en ruimte, donker en licht, nabijheid en zichtlijnen, kleur en textuur, beplantingen en harde materialen. De vormgeving ondersteunt het functionele gebruik van de tuin. Natuurvriendelijke tuinen kunnen het uiterlijk van ‘wilde’ tuinen hebben, maar net zo goed ook strak vormgegeven zijn.

Natuurvriendelijke beplantingen en materialen
De natuur is voor mij een belangrijke inspiratiebron. Met de natuur in gedachten kunnen gevarieerde tuinmilieus en sferen worden gecreëerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boshoek, moerasje, waterpartij, stapelmuurtje of vlinderheuvel. Planten vormen sfeervolle gemeenschappen; dieren zijn welkom. Natuurlijke processen zijn onderdeel van de groei van de tuin.

Duurzaam
Ik werk vanuit de overtuiging dat het leven op aarde alle respect verdient en we vanuit die zorg de verantwoordelijkheid hebben om op een duurzame manier met onze (directe) leefomgeving om te gaan. Duurzaamheid betekent voor mij dat ik bij het ontwerpen en inrichten uitga van de plaatselijke natuurlijke en abiotische omstandigheden en dat ik vervolgens voorwaarden schep waarbij planten en dieren zich thuis voelen. De vormgeving van de tuin dient lang mee te kunnen gaan. Duurzaamheid betekent voor mij ook het afzien van methoden die het milieu negatief kunnen belasten, zoals kunstmatige bemesting of het gebruik van bijvoorbeeld chemisch verduurzaamd hout. 

Een tuin is nooit af…
Een tuin is nooit af. De tijd, ruimte en natuurlijke processen zorgen voor variatie en veranderingen. Ook de seizoenen geven eigenheid en variatie aan de tuin.