Scroll to top

Make-over: van tegeltuin naar tuinreservaat, Deel 1


Maik - September 29, 2021 - 0 comments

September 2011: De verhuisdozen staan nog in de woonkamer als wij van Vroege Vogels  welkom worden geheten door Frans en Yvonne in hun nieuwe woning in Dedemsvaart. De verf op de muren is nog maar net droog maar de zithoek is al knus ingericht. We nemen onder het genot van een kopje koffie de tijd om met elkaar kennis te maken.

Frans vertelt dat hij herstellende is van een lange en ingrijpende ziekteperiode, waarin hij op veel steun van Yvonne kon rekenen. Ze zijn in die periode zoveel mogelijk de natuur ingegaan en hebben ook het plezier van tuinieren ontdekt. Nu zijn beiden klaar voor een nieuwe start. Ze gunnen zich nauwelijks tijd om de verhuisdozen uit te pakken want de tuin is al meteen aan de beurt. Nou ja, tuin……

De achtertuin meet ongeveer  6 bij 10 meter en bestaat op dit moment uit zand en stenen, omgeven door overwegend kale schuttingen en muren. De vorige huurders hadden de complete tuin vol gezet met serre en schuurtjes. Na afbraak hiervan rest een kale zandbak. Frans en Yvonne staan te popelen om aan de slag te gaan, maar van een zandbak naar een tuin met structuur en kenmerken van een tuinreservaat is een hele stap. Dat is dan ook de reden dat ik, Maik, vandaag mag aanschuiven. Ik ga namelijk een tuinontwerp maken, waarin de wensen van Frans en Yvonne een plek krijgen.

In hun tuinreservaat in spe willen zij graag een boshoekje, een vijver en natuurlijk ook  terrasjes  om te kunnen genieten van de tuin. Achterin de tuin komt over de hele breedte van de tuin een overkapping, zodat ook bij minder weer buiten gezeten kan worden. Het is de bedoeling dat het een heus tuinreservaat wordt waarin veel planten en dieren zich thuis zullen voelen. Ook in zo’n kleine stadstuin als deze heb je meer mogelijkheden dan je denkt. Door het maken van meerdere, kleine, milieutjes krijg je toch veel variatie. De milieutjes die in deze tuin een plek kunnen krijgen zijn, naast het genoemde boshoekje en vijver, een moerasgedeelte, stapelmuurtjes, een heuveltje, een takkenril en veel klimplanten. Verder komen er veel planten die vlinders, bijen en hommels aantrekken, en natuurlijk nestkastjes en voerplekken voor de vogels.

Zodra het ontwerp klaar is kunnen Frans en Yvonne, samen met hulptroepen, aan de slag met de aanleg. Uiteraard houden we u jullie op de hoogte van de voortgang.

Related posts