Scroll to top

Make-over: van tegeltuin naar tuinreservaat, Deel 2


Maik - October 9, 2021 - 0 comments

September 2011: De zon doet vandaag erg haar best om het nog zomer te laten lijken, maar de overal al aanwezige herfstkleuren verraden het naderende najaar. We gaan lekker buiten op het warme beschutte plaatsje zitten om de tuinontwerpen te bekijken die ik voor de make-over heb gemaakt. De drie ontwerpen die nu op tafel liggen hebben veel dezelfde elementen, zoals een stapelmuurtje, de vijver, een moerasgedeelte, een boshoekje, kleine fruitbomen, een vlinderheuvel, een composthoop met takkenril en veel klimplanten. De verschillen zitten vooral in de plek van die milieutjes en de loop van de paden door de tuin. Ook heeft het ene ontwerp wat meer groen dan de andere. Maar de wensen van de bewoners hebben in elke tekening een plek gekregen en de ingrediënten voor een heus tuinreservaat zijn aanwezig.  De plantlijst geeft suggesties voor passende plantensoorten waarbij rekening is gehouden met bloei in elk seizoen, nectar- en drachtplanten voor onder andere de vlinders en bessen en zaden voor de vogels.

Het blijkt voor Frans en Yvonne toch nog best moeilijk om de tekening te vertalen naar een levend  beeld van de toekomstige tuin. Door de toelichting gaan de ontwerpen voor hen steeds meer leven. Even snel een keuze maken uit de 3, dat is teveel gevraagd, maar dat hoeft gelukkig ook niet. De ideeën en mogelijkheden vragen tijd om te bezinken.

Ondertussen staan Frans en Yvonne wel te popelen om aan de slag te gaan. De overkapping aan het einde van de tuin is inmiddels gebouwd en kan nu worden beplant met klimplanten. Zodra er een keuze is gemaakt voor één van de ontwerpen kunnen ze met het benodigde grondwerk aan de slag. Het boshoekje kan als eerste worden aangelegd. Zodra er een gat wordt gegraven voor de vijver komt de grond voor de vlinderheuvel vrij. Zo volg het ene werk het andere vanzelf op. Het najaar is een prima tijd voor tuinaanleg en plantwerkzaamheden en dat komt nu goed uit. De grond in de tuin heeft onder de bouwwerken van de vorige bewoner gezeten en is erg zanderig en droog. Mijn advies is om in dit najaar afgevallen herfstblad te verzamelen en in de tuin te verspreiden als een bladerdekentje, dit maakt dat de bodem snel weer tot leven kan komen. Ook kan het blad gebruikt worden voor het maken van snelle bladcompost.

We zijn benieuwd naar de uiteindelijke keuze van Frans en Yvonne….

Related posts