Scroll to top

Floriade 2012 Venlo


Maik - October 9, 2021 - 0 comments

Zomerhitte in de Wilde Weelde Wereld

Het is de heetste dag van de zomer tot nu toe, als ik vrijdag 27 juli aankom op de Wilde Weelde Wereld in de Floriade. Om 10 uur ’s ochtends is het al snikheet in de tuin; dat belooft wat… Maar wat staat de tuin er mooi bij! Met recht een weelde, een paradijs. Ik maak snel veel foto’s nu er mooi ochtendlicht is en de bezoekersstroom onze tuin nog niet bereikt heeft. De wilde peen staat te stralen, evenals de zwanenbloem en kattenstaart. Het is een kleurig geheel. Mijn mede-tuinbewoner van vandaag en morgen gaat met de camera rond om alles wat vleugels heeft te fotograferen. Er zijn veel honingbijen en zweefvliegen, maar erg weinig vlinders. We zien alleen een koolwitje en een koninginnepage. Libellen zijn er te over: keizerlibellen, heidelibellen, azuurjuffers, platbuiken. Vooral de keizerlibel trekt de hele dag veel aandacht.

Op deze dagen is goed te zien hoe perfect het wilgenscherm uitpakt. Onder de wilgen heerst de hele dag schaduw, waardoor de compostbanken eronder continu vol zitten met uitpuffende bezoekers. Tegelijk kun je vanaf die plek de tuin mooi overzien en rustig genieten.  Onze tuin trekt veel bezoekers. De kinderen vermaken zich kostelijk met de visnetjes en halen vooral bootsmannetjes, posthoornslakken en schaatsenrijders op de kant. De salamanders, in vele maten in de vijver aanwezig trekken veel bekijks. Omdat ze zich zo goed verstoppen is het echt een sport om ze te ontdekken.
Veel bezoekers trekken vlot door de tuin, met een enkeling maak ik een praatje. Er zijn veel vragen over de materialen van de tuin: over de muurblokken, vijverfolie, wilgenslieten, maar ook vragen over de beplanting: hoe kan het dat de zwanenbloem zo goed bloeit? Hoe kan de beplanting er al zo goed gevuld bij staan? En: hoe houden jullie het water van de vijver zo mooi helder? De meeste vragen kan ik gelukkig goed beantwoorden. Tegen  5 uur begin de hemel donkergrijs te kleuren en is het tijd om te vertrekken.

Bij aankomst op zaterdagochtend zie ik dat er in de stapelmuur, links naast de deur, hard gewerkt is aan een hol; een flinke hoop zand op de grond is hiervan het bewijs. Woont er een marterachtige in onze tuin? Ondanks de flinke plensbuien staat de tuin er mooi bij. Die paar slierten die nat van de regen over de paden hangen, zijn snel uitgeschud en in het gelid gebracht. Deze dag is het nog veel drukker met bezoekers. Het aandeel buitenlandse bezoekers is erg groot.

Zaterdag aan het eind van de dag besluit ik mijn oorspronkelijke voornemen om ook op zondag nog de tuin te bemannen te laten varen. Ik ben na twee hete volle dagen versleten. Moe maar voldaan sluit ik het weekend als tuinhoeder af. Het was meer dan de moeite waard!

27 juli 2012, Maik van Lommel