Scroll to top

Make-over: van tegeltuin naar tuinreservaat, Deel 5


Maik - October 9, 2021 - 0 comments

12 april 2012: Tuinontwerpster Maik van Lommel houdt ons op de hoogte van  de metamorfose van de tuin van Frans en Yvonne Gielissen in Dedemsvaart. Vorig najaar moesten de tegels uit de tuin plaats maken voor bloemen, bollen en een vijver. Vol spanning kijken de eigenaren nu naar het resultaat van de metamorfose: van tegeltuin naar tuinreservaat…

Het lijkt er op dat het lange wachten in de winterperiode nu toch eindelijk beloond wordt met fris voorjaarsgroen. Als eerste steken de voorjaarsbolletjes hun neuzen boven de grond. We hebben begin maart een aantal zomerse dagen gehad wat tuiniers uit hun evenwicht brengt. Ook Frans en Yvonne werden er onrustig van en hun geduld werd op de proef gesteld. Door de warme dagen werden ze op het verkeerde been gezet en ze maakten zich zorgen over planten die maar niet groen wilden worden. In maart en april  kan het nog vriezen en sneeuwen! Kortom het is voor sommige soorten nog veel te vroeg om al boven te komen. Nog even geduld want voor je het weet staat alles zich over een maand  te verdringen in de border.

Dat de natuur hun tuin weet te vinden blijkt uit het feit dat er al een salamander is gesignaleerd in de vijver. De vogels zijn vaste gasten. De insecten die onder het dikke bladerdek scharrelen vormen een welkome afwisseling met het aangeboden vogelvoer. Frans en Yvonne hebben de smaak te pakken en zijn binnen aan het voor-zaaien. Wat nu al kiemt kan vast groeien en sterk worden en  kan eind april, begin mei de tuin is. Het kiemen van zaad duurt soms wel enkele weken. Geef het niet te snel op. Zaaigoed moet het liefste op een vorstvrije, lichte plek staan en moet matig vochtig worden gehouden.

Related posts