Scroll to top

Wilde Weelde Wereld Appeltern, Deel 3


Maik - October 9, 2021 - 0 comments

18 april 2014: Op uitnodiging van de Tuinen van Appeltern is de Vakgroep Wilde Weelde druk bezig met het realiseren van een ruim 5000 m2 grote natuurtuin. Er is al een grote natuurlijke vijver, een zwemvijver, een buurtontmoetingsplek en allemaal kleinere sferen en plekjes die tot een groene oase zullen uitgroeien.  

Vroege Vogels kwam op 17 april langs om in de buurtontmoetingsplek getuige te zijn van de oprichting van een nieuwe insectentoren, gemaakt door Maik Tuinen.  Nou zul je misschien denken: ”in zo’n grote natuurtuin is voor insecten toch genoeg schuil- en nestelgelegenheid en daarmee een insectenhotel dus overbodig”? Dat klopt! Dat de toren er toch is gekomen komt omdat we de bezoekers graag willen inspireren om zelf meer natuur in de eigen  tuin te brengen, en dit insectenhotel is zo makkelijk te maken, dat iedereen dit meteen zelf kan gaan bouwen. De missie is geslaagd als er straks in Nederland overal van deze torens verschijnen.  

De insectentoren bestaat uit een eenvoudige houten boekenkast (van een zweedse woonwinkel). De ruimte tussen de plankjes is gevuld met verschillende materialen, zoals stenen, haardhoutblokken en stammetjes. Er is een vlinderkast en twee hommelkastjes.  Een plank is gevuld met wijnkistjes gevuld met holle stengeltjes zoals bamboe, riet en andere tuinplanten. Hier zullen met name metselbijen hun eitjes gaan leggen. Dat beaamd ook de aanwezige entomoloog Frans Alebeek die toe komt lichten welke insecten gebruik zullen gaan maken van deze toren. Helaas waait het vandaag te hard om de eerste bewoners van het hotel al welkom te kunnen heten, maar  we hebben nog een lang groeiseizoen voor de boeg.

Uitzending Vroege Vogels Radio op 20 april 2014

Related posts